Auntie Azunga Restaurant i Malawi 

I desember for ett år siden skrev vi om Frøya Carlsen som jobbet et år som musikklærer på en kulturskole i Malawi. Sammen med en kollega åpnet hun også en kafe i lokalene på musikksenteret. Prosjektet var basert på frivillig arbeid og et lavt budsjett. Målet var å lage en bæredyktig kafe som ble drevet videre av lokalt ansatte når Frøya og kollegaen reiste tilbake til Norge.  

Kafeen som ble til Auntie Azunga Restaurant med tre arbeidsplasser 

Frøya Carlsen er tilbake i Norge og opptatt med videre høyskolestudier i Oslo, men drømmer om å reise tilbake til Malawi igjen. Så hvordan har det gått med kafe prosjektet etter at hun forlot Malawi sommer? Her kommer en liten status fra Frøya selv: 

Med støtten fra Lekang Filter i fjor jul fikk vi kafeen opp og gå. Vi brukte pengene på utstyr til å male og pusse opp, skifte sikringsskap, innkjøp av utstyr, samt å dekke de første lønningene i startfasen. Hjelpen fra Lekang Filter var utrolig viktig for å muliggjøre dette. 

På vårparten endret vi navnet på kafeen til Auntie Azungu Restaurant, noe som slo godt an. Restauranten har nå tre faste lokalt ansatte. Den er åpen på ukedagene og på utvalgte lørdager, helger og kvelder ved spesielle anledninger som festivaler, konserter, høytider og diverse bookinger. 

Etter snart 12 måneder med drift, har restauranten stablet seg på bena og vokst. I høst har driften gitt et lite overskudd. Disse pengene har blitt brukt til innkjøp av litt flere tallerkener, glass, brus, samt oppsparing til større utgifter. 

Målet er at Auntie Azungu Restaurant skal bli et bærekraftig prosjekt med tilbud om lokale og næringsrike måltider til en god pris og for å sikre arbeidsplassene. Vi ønsker ikke at eventuelle driftsutgifter skal gå utover en sårt trengt inntekt i et land med ellers høy arbeidsledighet og økonomiske vansker. «

Vi er utrolig takknemlige for at Lekang Filter er med og støtter kafe prosjektet i år også. Alle pengene går direkte til prosjektet, jeg gjør denne jobben på frivillig basis. Julegaven skal gå til: 

– Sikre lønninger fram til og med april.   
– Fornying av lisens for virksomheten. 
– Reparasjon av ovn og kjøleskap. 
– Innkjøp av diverse småutstyr og råvarer til måltidene vi serverer   

Til slutt vil jeg også meddele at en av våre ansatte, Phalless på 18 år, skal begynne å studere til høsten. Det blir da en utskiftning av en av de ansatte, men vi gleder oss over at hun får muligheten til å studere. Det er ikke selvsagt at man har råd eller mulighet til høyere utdanning i Malawi. Vi håper at hennes tid i restauranten har gitt henne gode erfaringer, og at det kan bidra til at hun stiller økonomisk sterkere på vei inn i studiene.” 

Frøya Carlsen

Kafe Malawi på FB