Filter til Solen og jorden fontenen

Lekang Filter var til stede under gjenåpningen av Solen og jorden fontenen. Vi leverte filter til vannbehandlingen i fonteneanlegget i 2022, og har fulgt spent med på anleggsarbeidet. Etter total rehabilitering og sildrende vann er fontenen på Jernbanetorget verdt et besøk.

Solen og jorden fontenen står på Christian Frederiks plass på Jernbanetorget i Oslo, en av de mest trafikkerte plassene med fotgjengere i byen. Rehabiliteringen av fonteneanlegget startet november 2021 og ble ferdigstilt juni 2022. Grunnet vannmangel i Oslo i fjor, ble vannet skrudd på først i 2023. Nå kan byfolk, tog-pendlere og turister glede seg over at vannet er tilbake i den storslagne fontenen som har vært tørrlagt i 20 år.  

Lekang Filter var til stede under gjenåpningen av fontenen i regi av Bymiljøetaten i Oslo. Vi fikk også en befaring i det tekniske rommet for å se de nye store vannfiltrene som er montert på vannbehandlingsanlegget.  

Bli med ned i teknisk rom for å se nærmere på vannfilter

Ceva har levert tekniske tjenester til vannbehandlingen på Solen og jorden fonteneanlegget samt montering av vannfiltrene i teknisk rom. Til forfilter er det valgt en strainer og til finfilter er det valgt et automatfilter. Kapasiteten er 270 m3/t. 

Se hele referansen med bilder fra teknisk rom og tekniske data på de to filterløsningene.

Historien om Solen og Jorden fontenen 

Solen og Jorden fontenen ble laget av kunstneren Ørnulf Bast i 1936 og var en gave fra Den Norske Amerikalinjen til Oslo by. Fontenen ble først montert og tatt i bruk i 1986.  

Fonteneanlegget er en hyllest til utvandrere som emigrerte til Amerika på 1900 tallet med Amerikalinjen. Vannet i fontenen symboliserer Atlanterhavet. Øverst på søylen i midten står en mann og en kvinne på jordkloden og skuer ut over havet.  

Her får du hele den spennende historien om Solen og Jorden fontenen på film fra Bymiljøetaten.

Rehabiliteringen av Solen og Jorden 

Fontenens tekniske rom har vært fylt med saltvann og alle tekniske enheter er byttet. Steindekkene er restaurert og granittblokkene i trappetrinnene satt på plass. Fonteneanlegget har fått ny vanntilkobling, belysning og elektrisk anlegg, i tillegg er lekkasjer tettet.      

Fonteneanlegget inngår i Oslo kommunes kunstsamling, og forvaltningsansvaret deles mellom Bymiljøetaten og Kulturetaten. Restaureringen er finansiert av programmet Bilfritt byliv.  

Entreprenør: PA entreprenør AS 
Vannforsyningsanlegg: Ceva AS 

Bymiljøetaten om oppgraderingen av Solen og jorden fontenen